Special metals other than titanium > Zirconium

Zirkonium lassen/ zirconium lassen/ zirkoon lassen

(1/1)

WeldTitan:
Zirkonium lassen, zirconium lassen en zirkoon lassen komt qua uitvoering overeen met het lassen van titanium en word ook gedaan met het Tig las proces op gelijkstroom.

De corrosie bestendigheid van zirkonium komt overeen maar ook de mechanische waarde hebben wel wat weg van die van titanium en dus "voelt" het lassen van zirkonium bijna gelijk aan het lassen van titanium.

Het beschermen van het lasbad met een inert gas is de belangrijkste factor bij het lassen van zirkonium.
Net als titanium heeft zirkonium namelijk een hoge reactiviteit met zuurstof, stikstof en waterstof en dient het tijdens lassen te worden afgeschermd met een extreem zuiver inert gas in, bij voorkeur, een couveuse.

De tweede belangrijke factor is dat zirkonium, net als titanium, zeer schoon verwerkt moet worden en er tijdens het lassen geen verontreiniging mag komen in het lasbad.
Het schoonmaken kan mechanisch gebeuren met een borstel van zirkonium draad en daarna chemisch met een niet-gechloreerd oplosmiddel.

Als lastoevoeging word een toevoeging gekozen welke overeenkomt met de legering.
Er zijn 3 toevoegdraden die het meest gebruikt worden: Er ZR2 (lassen van UNS R60702), Er ZR3 (lassen van UNS R60704) en Er Zr4 (lassen van UNS R60705).

Zirkonium kan alleen worden gelast aan zichzelf of aan andere reactieve metaallegeringen, zoals titaan, niobium of tantaal.

Het lassen van zirkonium legeringen vereist dus veel aandacht om succesvol te zijn, er kan niet genoeg afgeschermd worden met gas en materialen kunnen niet schoon genoeg zijn.

Als de aandacht en kunde juist is zal de las dat ook zijn  ;)
Navigation

[0] Message Index

Go to full version