Zilver (Ag)

Author Topic: Zilver (Ag)  (Read 4372 times)

Offline Metel

  • Sponsor
  • Forum lid
  • ***
  • Posts: 62
  • Bijzondere metalen en komponenten
    • Metel
Zilver (Ag)
« on: 6 November 2015, 16:20:35 »

Zilver is een edelmetaal. Het is één van de enkele metalen die als niet ontleedbare stof uit de aardkorst wordt gehaald. Meestal zijn het metaal oxiden/sulfiden waaruit je metaal kan maken. Zilver geleidt stroom + warmte als de beste. Het symbool van zilver is Ag (argentum) het symbool komt van het Griekse woord arguros dat woord betekend helder wit. Zilver heeft 61 neutronen en 47 protonen en 47 elektronen. Zilver heeft een smeltpunt van 961,93 C (1234 k) en een kookpunt van 2210,12 C

Toepassing
Zilver is het materiaal die als allerbeste de zon kan weerkaatsen. Van die eigenschap wordt gebruikgemaakt bij het verzamelen van zonne-energie. Overal ter wereld gebruiken ze al eeuwenlang zilver aan de achterkant van spiegels. Geen enkel ander materiaal kan het licht namelijk zo gelijkmatig en fel weerkaatsen. Deze eigenschap is ook in een moderne techniek te gebruiken. In een onderzoekscentrum voor zonne-energie in New Mexico (Verenigde Staten) staan duizenden grote schermen met enorm veel spiegels.
(zie hieronder de zilveren spiegels)


Hoe wordt er van erts puur zilver gemaakt?
Jaarlijks produceren ongeveer 60 landen samen zo ongeveer 14.000 ton zilver. Tien van de landen zijn de belangrijkste leveranciers en nemen maar liefst 85 procent van de productie voor hun rekening. Met ruim 2300 ton zilver per jaar is Mexico’s werelds grootste zilverproducent op de voet gevolgd door Peru. Het heeft ruim een half miljard gulden gekost om werelds grootste zilvermijn (Real de Angeles in Mexico) te ontginnen. Net als veel andere metalen wordt zilver gevonden in de aardkorst. Soms als zuiver zilver in de vorm van klompjes of een zilvererts als argentiet. Maar vaak zit het zilver in ertsaders, samen met veel grotere hoeveelheden koper, lood en ijzer. Daarom wordt het meeste zilver gewonnen als bijproduct. Er is een lang proces nodig met twee chemische baden en vele malen omsmelten, voordat het zilver zuiver is. In elke ton erts die uit de honderden meters diepe schachten omhoog wordt gehaald, zit vaak maar 150 gram zilver. (Zie hieronder een foto van een mijn in Amerika waar vel zilver wordt gewonnen)


Zilver uit schroot smeden
De jaarlijkse vraag naar zilver is zo extreem dat de hoeveelheid van dit metaal dat gedolven wordt te weinig is. Daardoor moest er meer zilver komen om het tekort aan te vullen. Dat hebben ze gedaan doormiddel van recycling Wordt de prijs van zilver opgedreven, dan stijgt ook het aanbod van het gebruik van zilver.