Ruthenium

Author Topic: Ruthenium  (Read 21598 times)

Offline Metel

  • Sponsor
  • Forum lid
  • ***
  • Posts: 62
  • Bijzondere metalen en komponenten
    • Metel
Ruthenium
« on: 18 March 2016, 14:45:08 »

"Ruthenium" komt van de oude naam van Rusland, Ruthenium.
Een belangrijke toepassing van ruthenium is bij de bereiding van legeringen. Een legering wordt gemaakt door het smelten en mengen van twee of meerdere metalen. Het mengsel heeft andere chemische en mechanische eigenschappen als die van de 2 of meerdere afzonderlijke metalen. Ruthenium voegt veelal twee eigenschappen toe aan een legering. Ten eerste maakt het de legering hard. Ten tweede maakt het de legering bestand tegen de inwerking van zuurstof en corrosieaanvallen van buitenaf

Ruthenium, platina of palladium worden vaak als legeringselement toegepast. De normale Titanium grade 5 (Ti6Al4V) zoals wij die kennen is slecht bestand tegen corrosie. De Titanium grade 29 (Ti6Al4V0.1Ru) legering heeft een 100 maal hogere corrosiebestendigheid dan de standaard Titanium grade 5. Hierbij wordt maar 0,1% ruthenium opgelost in de kristalstructuur van de legering. De Titanium grade 29 legering  is wel een complexe legering om te produceren.

Ruthenium heeft veel goede eigenschappen van Platina. Een ander voordeel van Ruthenium is dat het metaal zo’n 80% gunstiger in prijs is dan Platina.
Veel medische instrumenten zijn gemaakt van ruthenium legeringen. Pincetten voor oogoperaties tegen staar zijn vaak gemaakt van Titanium ruthenium legeringen. Zie hieronder zo’n pincet van een Ruthenium legering, alsmede een oogoperatie foto.
Hello Guest! Replies in this topic have been hidden from view. You are currently missing 3 replies. Please register or login if you want to view the replies.