Recent Posts

Recent Posts

Pages: 1 ... 8 9 [10]
91
Edelmetalen / Top 6 Common Uses For Gold
« Last post by Metel on 20 November 2015, 15:03:10 »
Here are the 6 most common uses for gold in the world:
 
Jewelry:

About 78% of gold consumed each year is made into jewelry. Jewelry is the most common way gold reaches consumers, and has been a primary use for the metal in various cultures. Because of its beautiful and durable properties, gold jewelry is an adornment that is both ethereal and revered. Especially in India, adorning the body with gold is a way to attract wealth and blessings.
 
Finances and Investing:

Because gold is so rare and highly valued, this precious metal makes a natural currency, and has for at least 6,000 years. The U.S. used to hold all its monetary currency to a gold standard, and since the turn of the millennium, gold value has been on the rise in the stock market. In an uncertain economy, gold has emerged as a possible financial staple. One of the most common ways to hold or invest in gold is in gold coins, gold bars, also gold bullion. A gold IRA is a increasingly popular way to invest in gold as well.
 
Electronics and Computers

Gold is a highly efficient conductor that is able to carry tiny electrical charges, and because of this property a small amount is found in almost all electronic devices, including cell phones, televisions, GPS units and more. Because gold is such an efficient conductor of electrical charges, it is also often found in desktop and laptop computers to transfer information quickly.
 
 Dentistry and Medicine:

Gold makes for the best fillings, crowns, bridges and orthodontic appliances because the metal is chemically inert, easy to insert and nonallergenic. Gold has been used in dentistry since 700 B.C. and will probably continue to be the best option for replacing broken or missing teeth. In the medical field, small amounts of gold isotopes are used in certain radiation treatments and diagnosis.
 
Aerospace:

In the aerospace industry where reliable and effective technologies are key to survival, gold plays an essential role. Gold is used to lubricate mechanical parts, conduct electricity and coat the insides of space vehicles to protect people inside from infrared radiation and heat.
 
Medals and Awards:

As a highly esteemed precious metal, gold makes a natural appearance in crowns, awards and religious statues. Because of its unparalleled beautiful qualities and rarity, gold is one of the highest status symbols. In everything from Academy Awards to Olympic medals, gold is recognized for its admirable qualities and it holds a permanent place of value in humanity’s eyes.
92
3D Printing of titanium / titanium additive manufacturing / Titanium poeder
« Last post by Metel on 13 November 2015, 16:23:08 »
Hieronder een sheet van titanium grade 1/5 en 23 poeder (bestemd voor de additive manufaturing en Metal Injection Moulding industrie. Het verschil in het genormeerde zuurstofgehalte tussen grade 5 en 23 lijkt klein maar in procenten en uitwerking is het veel. De uitwerking van minder zuurstof resulteert in een veel hogere corrosieweerstand. Wat wel prettig is als je een dergelijk geprint titanium implantaat in je lichaam hebt.

93
Edelmetalen / Zilver (Ag)
« Last post by Metel on 6 November 2015, 16:20:35 »

Zilver is een edelmetaal. Het is één van de enkele metalen die als niet ontleedbare stof uit de aardkorst wordt gehaald. Meestal zijn het metaal oxiden/sulfiden waaruit je metaal kan maken. Zilver geleidt stroom + warmte als de beste. Het symbool van zilver is Ag (argentum) het symbool komt van het Griekse woord arguros dat woord betekend helder wit. Zilver heeft 61 neutronen en 47 protonen en 47 elektronen. Zilver heeft een smeltpunt van 961,93 C (1234 k) en een kookpunt van 2210,12 C

Toepassing
Zilver is het materiaal die als allerbeste de zon kan weerkaatsen. Van die eigenschap wordt gebruikgemaakt bij het verzamelen van zonne-energie. Overal ter wereld gebruiken ze al eeuwenlang zilver aan de achterkant van spiegels. Geen enkel ander materiaal kan het licht namelijk zo gelijkmatig en fel weerkaatsen. Deze eigenschap is ook in een moderne techniek te gebruiken. In een onderzoekscentrum voor zonne-energie in New Mexico (Verenigde Staten) staan duizenden grote schermen met enorm veel spiegels.
(zie hieronder de zilveren spiegels)


Hoe wordt er van erts puur zilver gemaakt?
Jaarlijks produceren ongeveer 60 landen samen zo ongeveer 14.000 ton zilver. Tien van de landen zijn de belangrijkste leveranciers en nemen maar liefst 85 procent van de productie voor hun rekening. Met ruim 2300 ton zilver per jaar is Mexico’s werelds grootste zilverproducent op de voet gevolgd door Peru. Het heeft ruim een half miljard gulden gekost om werelds grootste zilvermijn (Real de Angeles in Mexico) te ontginnen. Net als veel andere metalen wordt zilver gevonden in de aardkorst. Soms als zuiver zilver in de vorm van klompjes of een zilvererts als argentiet. Maar vaak zit het zilver in ertsaders, samen met veel grotere hoeveelheden koper, lood en ijzer. Daarom wordt het meeste zilver gewonnen als bijproduct. Er is een lang proces nodig met twee chemische baden en vele malen omsmelten, voordat het zilver zuiver is. In elke ton erts die uit de honderden meters diepe schachten omhoog wordt gehaald, zit vaak maar 150 gram zilver. (Zie hieronder een foto van een mijn in Amerika waar vel zilver wordt gewonnen)


Zilver uit schroot smeden
De jaarlijkse vraag naar zilver is zo extreem dat de hoeveelheid van dit metaal dat gedolven wordt te weinig is. Daardoor moest er meer zilver komen om het tekort aan te vullen. Dat hebben ze gedaan doormiddel van recycling Wordt de prijs van zilver opgedreven, dan stijgt ook het aanbod van het gebruik van zilver.
94
Hobby Projects / titanium mes titanium knive
« Last post by Tifan on 5 November 2015, 09:13:18 »
Ik heb eens een mes gemaakt, en natuurlijk als titanium fanatic dan meteen van titanium!  ;D ;D

Als je zoekt op zelf gemaakt titanium mes of homemade titanium knive dan kom je hele tutorials tegen!
95
Titanium machining / Titanium verspanen en de gevolgen voor lassen.
« Last post by WeldTitan on 4 November 2015, 15:01:07 »
Bij het lassen van titanium is schoon werken een absolute vereiste, meer hierover leest u in het topic Kan titanium gelast worden? (klik) en De kwaliteit en kleur van titanium laswerk. (klik)

Dit brengt nogal wat problemen met zich mee bij voorbewerkingen, waaronder het verspanen.

Bij het verspanen van titanium worden doorgaans koel en snij middelen gebruikt, dit geeft de beste resultaten.
Echter wanneer het titanium product na het verspanen nog gelast dient te worden moet er zeer goed gekeken worden naar het gebruik van deze middelen.

Zowel resten van synthetische als natuurlijke middelen hebben bij het lassen niet de voorkeur, de voorkeur van ons bestaat uit enkel water of droog verspanen.
Nadeel van droog verspanen is de warmte opbouw, en gloeiranden in het lasgebied zijn ook een probleem, hier bevinden zich namelijk opgenomen elementen uit de lucht.

Wilt u een titanium product gaan verspanen en moet het product erna nog gelast worden dan is het dus noodzakelijk om alle voor en nadelen, het gebruik of juist geen gebruik van snij en koel middelen en de toepassingen van het uiteindelijke product tegen elkaar af te wegen!

 :)


96
Events and meetings / Stainless Steel World
« Last post by H on 4 November 2015, 11:45:29 »
Van 17 t/m 19 november wordt in Maastricht de Stainless Steel World georganiseerd. Het is een internationale beurs waar veel toeleveranciers aan de metaalwereld samen komen. Ook wij zullen aanwezig zijn en een kennissessie mbt hoogwaardig materiaal geven.

We hebben een aantal kaarten voor geïnteresseerden weg te geven, bij interesse kan je een PM sturen en zorgen we voor gratis toegang.

Meer informatie over de beurs valt te vinden op: http://www.stainless-steel-world.net/
97
Forum assistance / PC assistance / Afbeelding toevoegen aan bericht in topic.
« Last post by Tibear on 3 November 2015, 16:02:47 »
Een afbeelding op het forum kun je toevoegen op deze manier:

1)
- Sla het plaatje wat je op het forum wilt zetten op op je computer, bijvoorbeeld op je bureaublad.
- Vervolgens druk je bij je reactie in het forum op "+ Bijlagen en andere opties" onderaan het bericht.
- Er opent dan een venster druk vervolgens op 'bestand kiezen' en je kan kiezen waar het plaatje staat op je computer (dus waar je hem opgeslagen hebt).
- Klik op het plaatje en druk op 'openen'.
- Vervolgens staat de link naar het plaatje op je computer in het witte vlak en als je je reactie verzend wordt deze opgehaald en toegevoegd aan onze server en wordt die in je reactie getoond.

Wil je meer plaatjes toevoegen dan kun je op "meer bijlagen" drukken onder de knop 'bestand kiezen' en dan opent de volgende bijlage regel.
Maximale mooie breedte van de foto's is 800 pixels.

2)
Er is nog een manier van een afbeelding toevoegen in een topic en dat is door een link naar een plaatje tussen je tekst te zetten.
Wil je daar meer over lezen klik hier.
98
Het verspanen van titanium vereist andere technieken dan het verspanen van standaard stalen. Bij het verspanen van titanium hebben de spanen sneller neiging tot snijkant opbouw, waarbij vaak plastische deformatie ontstaat. Door de beitel onder het koudverstevigde oppervlak te plaatsen is verspaning van titanium beter te realiseren. In het bijgevoegde plaatje is het koudverstevigde oppervlak aangegeven met de rode lijn. De beitel is aangegeven door middel van de gele vorm.

Het koudverstevigde oppervlak is afhankelijk van de snede dieptes en verschilt per titaan grade.

Om het koud verstevigen te voorkomen kunnen de volgende maatregelen getroffen worden voor betere verspaningsresultaten: 
-  Snijkanten overvloedig koelen
-  Scherpe snijkanten
-  Zorg voor maximale stijfheid (werkstuk / opspanning in machine / schacht / gereedschap)
-  Kies voor de snijplaten carbidsoorten
-  Vermijdt snij onderbrekingen
-  Kies de snede diepte zodanig dat er onder de koud verstevigde laag gesneden wordt

99
Forum announcements / Leden waarschuwing systeem.
« Last post by Tibear on 29 October 2015, 16:20:26 »
Beste Leden,

Vanaf de update naar SMF2.0 is er voor beheer de mogelijkheid leden een waarschuwing score te geven.
Indien een lid spam plaatst, beledigend taalgebruik gebruikt of zich niet aan de forum regels houd kan elk ander lid dit melden door in het topic te drukken op "Meld dit bericht aan de moderator".

De melding word bekeken en beoordeeld en eventueel volgt hieruit een sanctie of waarschuwing met notificatie.

Het waarschuwing systeem betreft een percentage systeem.
Bij 0 t/m 55% staat een lid onder toezicht en vanaf 55% kan een lid tijdelijk niet meer posten.
Percentage word door beheer omhoog of omlaag gezet naar aanleiding van gedrag.

Bereikt een account de 100% dan krijgt het lid automatisch een ban opgelegd van 10 dagen.
Na 10 dagen word de ban opgeheven en percentage terug gezet naar 55%.
Bereikt het percentage opnieuw de 100% dan krijgt het lid automatisch een volledige ban opgelegd welke onomkeerbaar is.

Gerapporteerde berichten, leden onder toezicht en ban statistieken zijn voor de gehele moderator en beheer groep in te zien.

Uiteraard zullen wij deze mogelijkheden zo min mogelijk (willen) gebruiken en hopen wij dat dit bericht enkel informatief zal zijn.
100
Edelmetalen / Platina (Pt)
« Last post by Metel on 29 October 2015, 14:19:13 »
PLATINA (PT)


Naam: Platina
Symbool: PT
Atoom Nummer: 78
Atomisch Gewicht: 195,078
Relatieve Dichtheid: 21,45
Kleur: Grijs/Wit (zilver)
Kookpunt: ca. 3827 °C
Smeltpunt: 1769 °C

De naam is afgeleid van het Spaanse word Plata, dit betekend letterlijk zilver (geld/rijkdom). Platina is de verkleiningvorm van Plata. In 1735 werd er voor het eerst over geschreven door de Peruaan Antonio de Ulloa, hij wordt daarom als de ontdekker van Platina gezien. Het werd voor het eerst naar Europa gehaald door ene Wood. Verder werd er in 1822 een grote hoeveelheid Platina ontdekt in het Oeral-gebergte in Rusland.

Van de totale aardkorst bestaat 0,00000051 % uit Platina. Het is tot op een diepte van 16 kilometer te vinden.
Als metaal komt het vooral voor gelegeerd met andere platinametalen. Ook in sommige mineralen komt het voor. Voorbeelden hiervan zijn:

• Braggiet of Cooperiet
• Ferronikkelplatinum
• Ferroplatinum of Polyxeen
• Geversiet
• Sperryliet

Platinametalen zijn vaak aan nikkel, chroom of ijzerertsen gebonden. De belangrijkste wingebieden van Platina als metaal zijn Rusland (Siberië, Oeral), Zuid-Afrika, Canada en Zuid-Amerika. In Canada komt het voor in Nikkelerts, Platina word hier bijgewonnen als extra. In 2014 betrof de wereldjaarproductie 208 ton. De winning was als volgt:

Rusland 106
Zuid-Afrika 89
Canada 10
Japan 1,3
Australië 0,4
Colombia 0,4

De prijs van Platina heeft in het verleden flink geschommeld.
Vroeger was het een stuk minder waard als goud. In het jaar 1840 was het maar 225 gulden per kg). Nu kost een kg bijna € 30.000,-. De voorraden Platina zijn nog lang niet op. In de Verenigde Staten is zelfs nog een groot gebied waar men Platina uit kan halen en ook in Rusland, het Oeral-gebergte is nog volop Platina te vinden.

Waar wordt het zoal voor gebruikt:
Platina word naast het maken van sieraden en het zetten van edelstenen ook gebruikt door de tandarts bij het zetten van kronen. Ook in de verdere geneeskunde word Platina gebruikt voor het maken van instrumenten. Zelfs in je computer zit platina, het wordt gebruikt bij je harddisk. Verder wordt Platina in nog veel meer uiteenlopende dingen gebruikt, een paar voorbeelden hiervan zijn: Aanstekers, in de verwarmingsspiraal van de oven, bij een vliegtuigbougie, bij weerstandsthermometers en in brandstofcellen als katalysator.

Een redelijk nieuwe toepassing waar platina in gebruikt wordt is in auto’s die op waterstof rijden in de brandstofcel technologie genaamd PEM Proton Exchange Membrane. Deze brandstofcellen bevatten platina katalysatoren. De PEM zorgt voor de energieopwekking. Met  1 zo’n brandstofcel kun je bv. ook meerdere huishoudens van energie voorzien. Echter zijn er nog maar erg weinig waterstofstations in Nederland. Een waterstofstation vult op zo'n 700 bar.

Zie hieronder het PEM systeem en een Mercedes brandstofcel auto
Pages: 1 ... 8 9 [10]