Plasmasnijden

Author Topic: Plasmasnijden  (Read 5582 times)

Offline Metel

  • Sponsor
  • Forum lid
  • ***
  • Posts: 62
  • Bijzondere metalen en komponenten
    • Metel
Plasmasnijden
« on: 25 September 2015, 13:58:24 »
Hafnium wordt hoofdzakelijk gewonnen in Australië en Zuid-Amerika. De geschatte wereldwijde aanwezigheid is ongeveer een miljoen ton. De jaarproductie wereldwijd is zo’n 65 ton.

Staal wordt nu meestal gesneden met een plasmatoorts zonder gebruik te maken van giftige gassen maar enkel door de combinatie van lucht en stroom. Een kleine kop gemaakt van zuiver hafnium is opgenomen in de koperen/wolfraam elektrode. Hafnium heeft een hoog smeltpunt (2.227 °C) en is erg corrosiebestendig. De andere eigenschap die hafnium uniek maakt is de mogelijkheid om elektronen te ontladen in de lucht. Een kleine hoeveelheid energie is al voldoende voor hafnium. De electrodekop met Hafnium werkt bij een koelere temperatuur terwijl de plasmatoorts tegelijkertijd heter wordt.Een andere belangrijke toepassing is de nucleaire technologie, waarbij Hafnium wordt gebruikt in kernreactoren en turbines.
Ook wordt Hafnium in computerchips gebruikt die zonder dit zeldzame element veruit hun prestaties niet kunnen leveren. "Dit is een van de grote veranderingen in de afgelopen 40 jaar" volgens David Perlmutter (Senior Vice President van de chipfabrikant Intel). De productie met behulp van Hafnium in plaats van het meestal gebruikte silicium resulteert in minder lekstroom, meer snelheid en lagere productiekosten.