Titanium anodiseren

Author Topic: Titanium anodiseren  (Read 10277 times)

Offline WeldTitan

  • Main sponsor
  • Volledig forum lid
  • ****
  • Posts: 208
  • Titanium welding specialist
Titanium anodiseren
« on: 30 November 2015, 12:04:27 »
Titanium heeft naast zijn vele positieve eigenschappen als sterkte, gewicht en corrosieweerstand ook esthetische eigenschappen.
Veel mensen vinden een titanium product mooi omdat het erg mooie kleuren kan hebben, denk dan vooral aan sieraden maar ook aan bijvoorbeeld titanium uitlaatsystemen.

Het komt regelmatig voor dat wij titanium onderdelen lassen en de klant dan wil dat er geen of weinig verschil in kleur zichtbaar is als ze het onderdeel terug krijgen.
Of dat we onderdelen maken waarvan een kant wil dat ze een bepaalde kleur krijgen.

De kleuren van titanium ontstaan door terugkaatsing en verstrooiing van gebroken licht in de oxidelaag. Het oxide zelf heeft geen pigment en is dus transparant oftewel kleurloos.
Dit verschijnsel heet dispersie en is het meest bekend door de kleuren van olievlekken op water. Olie en water zijn beide transparant maar geven samen dit bekende effect.

De oxidelaag kan met warmte van een vlam of oven aangebracht worden, echter dit proces is erg moeilijk controleerbaar.
Pas na heel veel testen en oefenen weet men de juiste temperatuur i.c.m. tijd om een bepaalde kleur te krijgen en dit is dan product afhankelijk.

Een meer universele en snellere methode is het elektrolytisch laten ontstaan van het oxide, het anodiseren.
Wanneer er een gelijkstroom door een geleidend water word gevoerd splitst het water (H2O) zich in waterstof en zuurstof. Aan de zuurstofkant (anode) wordt titanium geklemd. Op het Ti wordt dan zuurstof gevormd wat dan meteen een reactie met het titanium aangaat. Er ontstaat dan titaniumdioxide. (TiO2)

De dikte van de oxidelaag bepaalt het kleureffect.
Omdat het oxide elektriciteit niet goed geleidt kan met het voltage/ampèrage de laagdikte en dus de kleur bepaald worden.

LKN WeldTitan, discover titanium welding at it's best.

www.weldtitan.com

Hello Guest! Replies in this topic have been hidden from view. You are currently missing 7 replies. Please register or login if you want to view the replies.